6 Eylül 2009 Pazar

İnsan Utançla Yaşıttır. 6-7 Eylül Olayları

Yakın tarihimizde önemli olaylardan biri 6-7 Eylül.

6 Eylül 1955 gecesi başlayan Türk demokrasi tarihine adını kara harflerle yazdıran bu olayda bir devletin kendi toprakları üzerinde yaşayan insanları nasıl din,dil,ırk,mezhep ayrımı gözetip birbirlerine kırdırdıkları ayan beyan ortaya çıkmıştır.


Halkı galeyana getirmek için Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba koyduğu haberi çıkartılır. Bu haber üzerine deliren faşist milliyetçilerin ilk önce Rumlara daha sonra Ermeni,Yahudi gibi tüm gayrimüslimlere saldırması her nedense emniyet güçleri ve asker tarafından durdurulamaz ( bkz. 1993 sivas madımak ) ve durum artık yağmaya dönüşür. O gece tüm Beyoğlu hatta İstanbul'un ırzına geçilir. Yağmalanan dükkanlar,taşlanan evler,evlerinden zorla çıkartılan insanlar...

Geçmiş dönemden tanıdık olduğumuz bu örgütlü galeyanın bilançosu şöyledir :

3 ölu, 30 yarali, 73 kilise, 8 ayazma, 2 manastır, 1 fabrika, 3.584'ü rumlara ait olmak uzere, 5.538 ev ve dukkanin tahrip edilmesi.

Olayların sonrasında yaşananlar ise tam anlamıyla fiyaskodur,rezilliktir. O zaman iktidarda olan Adnan Menderes'in Demokrat Partisi 12 Eylül günü Meclis'e taşınan olaylarda komünistleri suçladı. Aralarında Aziz Nesin, Nihat Sargın, Kemal Tahir, Asım Bezirci, Hasan İzzettin Dinamo ve Hulusi Dosdoğru'nun bulunduğu yaşayan fişlenmiş komünistler ile ölmüş dört komünist hakkında dava açıldı. Ancak 1988-1990 yılları arasında MGK genel sekreterliği yapan Sabri Yirmibeşoğlu, 2001 yılında Aksiyon dergisi'ne verdiği röportajda 6-7 Eylül olayları hakkında şu demeci vermiştir."6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi. Amacına da ulaştı."



Bu topraklar üzerinde yaşama hakkınız olması için insan olmanızın yetmediğini gözler önüne sere, Türk ve Müslüman olmayan kişilerin devletin resmi kurumlarıyla,emniyetiyle,askeriyle,MİTiyle,basınıyla hep beraber Türkiye toprakları üzerinde nasıl bir muameleye maruz kaldığını gösteren kara günlerin yıldönümü bugün.




0 yorum:

Yorum Gönder