3 Eylül 2009 Perşembe

Fransa'da "Türk Mevsimi"


Türkiye ve Fransa’nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları'nın himayesinde İKSV ve Cultures France’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen "Fransa’da Türkiye Mevsimi" kapsamında, dünyanın en önemli fotoğraf kurumlarından biri olan Maison Européenne de la Photographie, fotoğraf sanatçısı Ara Güler onuruna kapsamlı bir retrospektif sergi düzenliyor. Serginin açılış töreninde ise sanatçıya Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından "Vermeil Madalyası" sunulacak.

Ara Güler’in 9 Eylül Çarşamba günü açılacak "1950'li ve 1960'lı yıllarda İstanbul Fotoğrafları" (Photographies d'Istanbul des années 1950/1960) başlıklı retrospektif sergisi 11 Ekim tarihine kadar gezilebilecek. Serginin 8 Eylül Salı akşamı düzenlenecek Açılış Töreni’nde Ara Güler için özel olarak hazırlanan kataloğun tanıtımının ardından sanatçıya Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından "Vermeil Madalyası" verilecek.

"Fransa'da Türkiye Mevsimi" Eylül ayı boyunca Fransa'nın çeşitli şehirlerinde yapılacak etkinliklerle devam edecek. 10-19 Eylül tarihlerinde İslam Kültürleri Enstitüsü’nde düzenlenecek özel Ramazan programında yer alacak çeşitli etkinliklerde 10 gün boyunca birçok Türk sanatçısı Parislilerle buluşacak. İslam Kültürleri Enstitüsü'nde 10 Eylül Perşembe günü başlayacak program, Baba Zula'nın konseri ve Semaver Kumpanya’nın gösterisiyle açılacak. Özel Ramazan programı, 19 Eylül’de Chatelet Tiyatrosu’nda, aralarında İlhan Erşahin, Arto Tunçboyacıyan ve Sezen Aksu’nun da yer aldığı birçok sanatçının sahneye çıkacağı özel bir konserle sona erecek.

Ekim ayında Paris’in ünlü Odéon Tiyatrosu'nda düzenlenecek edebiyat buluşmasının onur konuğu olan Orhan Pamuk’a da "Vermeil Madalyası" sunulacak. "Fransa’da Türk Mevsimi" Paris'in ünlü sergi mekânı Grand Palais'de "Fransa’da Türkiye Mevsimi" Sergiler Yönetmeni, Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer koordinasyonunda düzenlenecek olan "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" başlıklı bir sergiyle devam edecek. 8 Ekim'de her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katılımıyla açılacak sergi, İstanbul’un tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan tarih ve kültürünü ele alacak.


Fransa’da Türkiye Mevsimi çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor eğitim, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle 31 Mart 2010'a dek sürecek.


                                                                                                                              cumhuriyet.com

0 yorum:

Yorum Gönder