17 Şubat 2009 Salı

Nerede Bu Takımlar ? #2 Kızılyıldız


1945 yılında Hitler'in nazı ordularına karsı butunlesen Yugoslav toplumlarının sembolu halıne gelen Kızılyıldız, Partizan ile 1945 de kurulan bircok Sırp takımından bır tanesıdır. Partızan'dan daha cok sevilmesinin nedeni Partizan takımın ordu kökenlı Kızılyıldız takımının ise halkın takımı olmasıdır.

Altın Yıllar...
Savaşdan 7 yıl sonra başlayan Yugoslavya liginde Kızılyıldız takımı artık fırtına gibi esmeye başlamıs Partizan' ı, Hajduk Split' i ve Dinamo Zagreb' i gölgede bırakarak önlenemeyen cıkışına başlamıştır. 1950' lerin başından ıtıbaren Tırmanısını surduren Kızılyıldız 5 yılda 4 lig şampıyonluğu, 1 ikincilik yaşarken; ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyon Kulupler Kupası 'nda 1956-57'de yarı finali, ertesi yıl da çeyrek final oynamıştır.

Kızılyıldızın durmaksızın devam eden çıkışı 60' lı yıllarda da devam etmeyi surdurmuştür. 1968'de Orta Avrupa Kupası şampiyonu olan Kızılyıldız, Avrupa Şampiyon Kulupler Kupası 'nda ve Kupa Galipleri Kupası 'nda 1'er yarı final ve 1'er çeyrek final yaşadıktan sonra 1978-79 sezonunda UEFA Kupası 'nda finale kadar yükselmiş. Finalin ilk ayağında Belgrad'da Mönchengladbach ile kendi kalesine attığı golle 1-1 berabere kaldı, rövanşı ise Simonsen'in golüyle 1-0 kaybetmiştir.

80' li yıllarda ise Şampıyon Kulupler Kupası' nda 3, Kupa galipleri Kupası' nda ise 1 kez çeyrek final oynamıştır. 1990-1991 sezonun da ise Avrupanın en büyüğü olmuştur, İtalyanın Bari kentinde oynanan Fİnal mucadelesinde Marsilya'yı penaltılarla 1-0 yenerek Avrupa Şampiyonluğuna ulaşmıştır. Super Kupa finalini kaybetmiş olsalarda Dünya Kulupler Kupası finalinde Şilinin Colo Colo takımını 3-0 yenerek bu kupayıda muzelerine göturmuşlerdir.

Çöküş...
1991 'de Yugoslavya 'da başlayan iç savaş sonucunda Kızılyıldız, önce uluslararası maçlarını dış ülkelerde oynamak zorunda kalmış, sonra da ambargo nedeniyle 1995 'e kadar kupalara katılamamıştır. Ayrıca kadrosundaki Boşnak ve Hırvat oyuncuları, daha sonra da ekonomik nedenlerle kaliteli Sırp oyuncuları büyük Avrupa kulüplerine kaptıran Kızılyıldız gerileme dönemine girmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder